Freelance & Blogger
Gündem Bizim, 2011 yılından beri yayında olup, hayata farklı açılardan bakmaya çalışan kişisel blog yazarı Ömer tarafından kuruldu.

Atlas.ti Nedir? Atlas.ti Nasıl Kullanılır?

0
E-Kitap Yazarak Para Kazanma

Atlas.ti akademisyenler tarafından sıkça kullanılan bir analiz yazılımıdır. Özellikle nitel analiz verileri elde etmek için kullanılmaktadır. Eğitim kurumlarının bazıları bu yazılımı ücretsiz sunar. Bunun dışında ücretli şekilde resmi sitesinden indirmek mümkündür. Öğrenci veya eğitmen şeklinde çeşitleri vardır. 10 dolar ve 99 dolar aralığında süresine göre ücretlendirmesi vardır.
Atlas.ti yazılımını bir işim için inceleme fırsatı buldum. Kısa sürede edindiğim bilgileri sizlere bu yazımda aktaracağım.

Atlas.ti Yazılımı İle Neler Yapabiliriz?

Atlas.ti’nin nitel bir analiz yazılımı olduğunu belirtmiştim. Nitel verilerden kastım ise:

  • Edebiyata dair araştırmalar,
  • Belge analizleri,
  • Transkriptlerin analizleri,

şeklinde sıralanabilir.

Geçtiğimiz yıllara göre araştırma grubu öğrencileri, yüksek lisans öğrencileri ve öğretim elemanları arasındaki kullanımı artmıştır.
Atlas.ti yazılımı MacOS ve Windows için tasarlanmıştır. Bunun dışındaki yazılımlarda çalışmıyor. Ek olarak IOS ve Android için basit bir uygulaması mevcuttur. Bu açıdan oldukça kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Yazılımı kullanabilmeniz için bilgisarınızın en az 4 gb ve fazlası hafızaya sahip olması gerekmektedir. Lisanslama için ortak olarak sipariş verebilirsiniz. Bunun için sipariş vereden önce resmi sitesi Atlas.ti üzerinden destek ekibine yazınız.

"Tıkla

Atlas.ti Nasıl Kullanılır?

Atlas.ti indir adresinden yazılıma ulaşın ve bilgisayarınıza yükleyin. Yükleme işleminden sonra Windows başlat kısmına gidip yazılımı açın. Yazılım açıldıktan sonra başlangıç ekranında yeni bir proje oluştur kısmına tıklayın. Projeniz için bir başlık belirleyin. Araştırma konusu genel olarak başlık için uygulanmaktadır. Bir sonrasında ise belgeleri içe aktarma kısmında belgeleri girin. Küçük üçgene basarak eklemeleri tamamlayın.
Ek olarak belge grupları oluşturabilirsiniz. İzlemeniz gereken yol ana sayfa >> belgeler >> küçük üçgen = belge grupları şeklindedir. Bu aşamada yeni grup oluşturabilir ve isim verebilirsiniz.

Örnek olarak:

  • Araştırma makaleleri,
  • Gazete araştırmaları,
  • Bilimsel makaleler,

şeklinde isimlendirebilirsiniz. İşlemlerinizi tamamladıktan sonra kaydet demeyi unutmayınız.

Atlas.ti İncelemesi Hakkında Sonuç

Yazılım basit olmasına basittir ancak ilk kullanıcı için zor olabilir. Sürekli şekilde ihtiyacınız olacaksa bir kursa gidilmesi yararlı olacaktır. Türkiye için Atlas.ti eğitimini online olarak veren kuruluşlar var. Ortalama iki yüz lira ve bin lira arasında ücret istemekteler. Ek olarak ücretsiz şekilde yüzeysel bile olsa YouTube üzerinde eğitim veren kanallar var.
Yabancı diliniz iyi ise aylık lisans alın. Bir ay içinde deneme ve yanılma yöntemi ile çözebilirsiniz. Takıldığınız konuda resmi blog sayfasını ziyaret edebilirsiniz. En zor durumda ise teknik destek ekibine yazmanız yeterlidir. Hızlı şekilde geri dönüş yapıyorlar.
İlgi çekici içerik olduğunu düşünüyorsanız sosyal medya heaplarınız üzerinden paylaşın. Faydalı olması dileğiyle…

Kaynakça

https://guides.nyu.edu/QDA/atlasti

https://en.wikipedia.org/wiki/Atlas.ti

https://libguides.northwestern.edu/c.php?g=114906&p=6872686

Google News Abonem Ol

Güncel Yazılarımdan Haberin Olsun

Destek Olmak İster misin?

Yorumla Bakalım

Web sitemdeki deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanıyorum. Sitemi kullanmaya devam ettiğiniz için kabul ettiğinizi düşünüyorum. Kabul Et İstersen Oku