Freelance & Blogger
Gündem Bizim, 2011 yılından beri yayında olup, hayata farklı açılardan bakmaya çalışan kişisel blog yazarı Ömer tarafından kuruldu.

Kolay Öğrenme Teknikleri

0
E-Kitap Yazarak Para Kazanma

İnsan beyni o kadar muazzam bir yapı ki doğumdan ve hatta doğumdan önce öğrenmeye başlıyor ta ki ölene kadar öğrenmeye devam ediyor. Elbette yaşlara göre öğrenme durumu değişiklik gösteriyor. Tabi ki bu durumun biraz beslenme ve genetik yapı ile alakalı olduğu bilinmekte. Özellikle çocuklarımız için sınavlara daha iyi hazırlanması amacı ile zaman zaman en hızlı öğrenme tekniği veya kolay öğrenme teknikleri nelerdir gibi araştırmalar yaparız. Elbette bu konu üzerine bir çok araştırma ve hatta konu hakkında yazılmış kitaplar bile bulabilirsiniz. Tüm yayınlar ve araştırmalar aslında belirli konular üzerinde yoğunlaşmış ve bize o yönde fayda vermeyi amaçlamaktadır.

Bu yazımda ise sizlere tüm bu eserlerden ve araştırmalardan edindiğim temel düzeydeki kolay öğrenme teknikleri hakkında bilgi vereceğim. Paylaşacağım teknikleri görünce elbette bunları biliyoruz diyebilirsiniz. Ancak bildiğinizi sandığınız bu bilgileri gerekten biliyor musunuz veya biliyorsanız ne kadarını uyguluyorsunuz sorularına cevap verirken diğer taraftan da en azından bir gözden geçirmeniz gereken noktaları görmenizi sağlayacağım.

Bu yazım İçin Başlıklara Kısa Yoldan Ulaşım Linkleri

Kolay Öğrenme Teknikleri: Bilginizi Paylaşın

Özellikle lise yıllarımda ve üniversiteye hazırlık sürecinde oldukça işe yarayan bir tekniktir. Bildiğiniz ve emin olduğunuz bir konuyu çevrenizde öğrenmek isteyen arkadaşlarınıza anlatın. Böylece sizde konu hakkında varsa eksikliklerinizi görebilir veya bir kere daha üstünden geçebilirsiniz. Böylece konu üzerindeki hakimiyetinizi kemikleştirebilirsiniz. Bu yöntemi orta okul çağlarında da uygulamak oldukça verim sağlıyor. Özellikle liselere giriş sınavının yaklaştığı zamanlar çocuğunuzun birilerine konuları anlatmasını isteyin. Hatta kimse yoksa size anlatsın. Elbette sizin de az çok konu hakkında bilgi sahibi olmanız eğer yanlış varsa düzeltilmesine katkı sağlayacaktır. Bu bağlamda deneyebileceğiniz en kolay ve geri dönüşümü en yüksek olan kolay öğrenme teknikleri arasında yer aldığını söyleyebilirim.

Sadece Konuya Odaklanın

Bir yabancı dil veya dersi öğrenirken size tavsiyem kesinlikle sadece amaçladığınız konuya odaklanın. Elbette bazı öğrenciler ben müziksiz yapamam deseler de masum gibi görünen bu durum bile öğrenmeyi etkilemektedir. Hatta bazı öğrenciler üstün zekalı olduklarını söylemek istercesine ben iki işi aynı anda yapıyorum diyerek övünürler. Elbette üstün zekalı insanlar geçmişte ve günümüzde mevcut ancak onlar bile iki işi aynı anda yapmayı pek tercih etmezler. Olur da ilgilendiğiniz bir iş yüzünden dikkatiniz dağılır ise geri dönüş zor oluyor. Hatta bilim insanları bu durumda geriye tekrar ilgilendiğiniz konuya dönmek için 25 dakika harcamanız gerektiğini vurgulamaktadır. Bu durumda ise en ufak bir dikkat dağılımı size zaman kaybı olarak geri dönecek. Benim zamanım oldukça kıymetli olduğunu biliyor ve ona göre hareket ediyorum. Peki ya siz bu durumun farkında mısınız?

Kolay Öğrenme Teknikleri: Her Zaman Kolay Olmaz

Her konuyu belirli taktikler ile anında öğrenmeniz mümkün değil. Eğer bunun bir yolu var ise benimle paylaşın derim. Karşılaştığınız konular size zor geliyor ise kendinizi fazla zorlamayın. Pencereyi açın bir nefes alın ve kafanızı boşaltın. Amacınızın o konuyu öğrenmek olduğunu hatırlayın ve tekrar başlayıp daha dikkatli şekilde öğrenmeye çalışın. Olur da sonuç değişmez ise bu seferde size önerim sabahın erken saatlerinde hani kuşluk vakti dedikleri zamanla çalışmayı deneyin. Özellikle sabah namazı sonrasındaki zamanda insan beyni bir beyaz defter sayfası gibi tertemiz oluyor. Bu saati muhteşem şekilde kullanarak gün içinde 2-3 saat vermeniz gereken konuyu yaklaşık bir saat gibi bir sürede kalıcı olarak öğrenmek mümkün. Ben genelde üniversite yıllarımda bu durumu kullanırdım. Bu neden hiç bir sınav için sabahlama ihtiyacı duymadım. Deneyin sizde faydasını göreceksiniz. Hatta kendinize göre çalışma şeklini modifiye etmenizde mümkün.

Kolay Öğrenme Teknikleri: Yazarak Çalışın

Elbette eğitim hayatınız boyunca yazarak çalışmak aklınıza gelmediyse veya mantıklı gelmiyor olabilir. Oysa özellikle zorladığınız kısımları yazarak çalışmanız o konuyu kısa sürede öğrenmenizi sağlayacağı gibi kalıcı bir öğrenmenin de kapısını aralayacaktır. Yazarak çalışmak ve hatta sesli tekrar etmek beynimize hem görsel hem işitsel uyarıcı gönderir. Böylece o konu hakkında bir problem ile karşılaştığımız zaman görselleri ve sesi hatırlayarak kolayca çözebiliriz.

Hatta takıldığınız veya ezberlemeniz gereken sıralamaları şifrelemek sizin için daha kolay öğrenme yöntemi olabilir. Mesela bir örnek vereyim. SEA kelime olarak İngilizce olarak deniz demektir. Unutmak benim açımdan zor. Bu kelimedeki her bir harf ise şifrelediğim isimleri temsil ediyor. Şöyle ki S harfi Sokrates’i, E harfi Eflatun’u ve son harfi A ise Aristo’yu simgeliyor. Bu sıralama ayrıca hangisi hoca hangisi öğrenci hatırlamama da yardımcı oluyor. Yani Ariston’un hocası Eflatun ve Eflatun’un hocası ise Sokrates şeklinde. Sizde zorlandığınız noktaları bu şekilde şifreleyebilirsiniz. Böylece dilediğiniz zaman hatırlamanız kolay olacaktır

Kolay Öğrenme Teknikleri: Kendinizi Kutlayın

Elbette her konuyu kolay şekilde öğrenmek mümkün değil. Benim olduğu gibi sizinde zorlandığınız konular kesin olmuştur. Bu durumda öğrenmeye katkı sağlayacak motivasyon kaynağı ararız. Elbette çoğu zaman biz bunun farkında olmasak bile psikolojik olarak bu desteği arıyoruz. Dışarıdan her zaman bizi tatmin edecek bir motivasyon bulamayız veya alamayız. Bu durumda ise en iyi yol kendimizi ödüllendirmektir. Yani çok istediğiniz bir kitap veya bir eşya olabilir. Bu durumda eğer bu konuyu sıfır hata ile tamamlarsam bunu alacağım diyerek kendinizi motive edebilirsiniz. Bu sizin için tatmin edici bir motivasyon olacaktır. Çünkü biliyorsunuz ki bu konuyu öğrenmek sizin için önemli ve diğer taraftan o istediğiniz şeyi almanız size büyük bir kıyak olacak. Bu durumda ise sadece o istediğinizi almak için bile istemeden o konuyu öğrenmeniz mümkün. İnsan psikolojisi bu yönteme oldukça uygun diyebilirim. Tabi ki bu konularda da uçuk hedefler koymamak gereklidir. Hem cebinize dost hemde mantıklı bir hedef koymalısınız.

Kolay Öğrenme Teknikleri: Olumlu Düşünün

Aslında sadece eğitim için değil hayatta her konu hakkında iyimser düşünmeniz iyi olacaktır. İnsan düşüncelerinin yaşamına etki etki ettiği herkes tarafından kabul edilmektedir. Hele ki söz konusu çocuklarımız ise kesinlikle olumlu düşünmemiz gerekli. Aksi durumda o çocuğun hem çalışması için gerekli olan motivasyonu vermemek bir yana dursun hayatında da başarısız olmasına neden olabiliriz. Bu konuda yapılan en büyük yanlışı da yeri gelmişken hatırlatayım. Genelde anne ve babalar sırf çocuğuna destek olmak adına başka bir çocuğu örnek gösterirler. Oysa bu durum o çocuk için yapılacak en kötü yaklaşım şeklidir. Çocuk istemeden o arkadaşına düşman olmakla kalmaz kendinden de şüphe duymaya başlar. Oysa diğer çocuğu örnek vereceğimiz yerine kendi çocuğumuza kendini örnek vermemiz daha iyi sonuç alınmasını sağlar. Şöyle ki bak çocuğum geçen sınava şu şekilde çalıştın ya o yüksekti acaba bu sefer ne yaptık gibi yaklaşımlar çocuğa destek olma adına iyi olacaktır. Üstelik unutmamalıyız ki dersler elbette önemli ancak hiç bir şey çocuğumuz kadar önemli de değildir.

Kolay Öğrenme Teknikleri: Anılarınızı Eğitimine Katın

Hani bazı anılar vardır asla unutulmaz işte bu anıları eğitimde kullanın. Mesela küçükken büyükanneninizin yaptığı çilek reçelinin görüntüsü veya dedenizin şapkası vb. elbette bir çok unutulmaz hatıranız vardır. Şimdi diyeceksiniz konu ile alakası ne bunların. Şöyle ki bu unutulması mümkün olmayan hatıraları takıldığımız ve hatırlamamız gereken konulara eşleyebiliriz.

Hatta bu konu hakkında size canlı bir örnek bile verebilirim. Bildiğiniz gibi dünya üzerinde bir çok ülkede hafıza şampiyonaları düzenleniyor. Bu etkinliklerden biride ABD’de yapılıyor. Bu etkinliğe katılan eski hafıza şampiyonu olan Joshua Foer isimli kişi bu yöntemi kullandığını belirtti. Bir destedeki kartları tek tek bir anısı ile eşleştirdi. Sonuçta ise 2 dakikadan daha az bir sürede tüm kartları ezbere sayabildi. Elbette dünya şampiyonluğuna hazırlanmasanız bile bence oldukça iyi bir yöntem olduğu kesin.

Kolay Öğrenme Teknikleri: Okumanızı Hızlandırın

Elbette özellikle sınav ortamında hızlı okumak oldukça önemlidir. Ancak sadece hızlı okumak değil aynı zamanda hızlı anlamakta gerekir. Özellikle hızlı okuma kurslarına gitme fikriniz var ise size önerim öncelikle kitap okuma alışkanlığı kazanmanızdır. Nedendir bilmiyorum ancak toplum olarak ne yazık ki kitap okuma oranımız oldukça düşük. Hızlı okuma ve anlama size hem günlük hayatta hem de eğitim hayatınızda oldukça yarar sağlar.

Son olarak söylemek istediğim ise bol bol tekrar yapın ve her şeyi zamanında yapın diyorum. Mesela üniversitede okul çıkışında yaptığım yarım saatlik tekrarlar toplu olarak sınava bir gecede çalışmadan daha verimlidir. Üstelik bu çalışmanızı haftada bir genel tekrar ile desteklerseniz sizi kim tutar. Unutmayın ki istemek ve yapmak sizin elinizde. Önce bir niyet edin, çalışın ve sonucu görün hepsi bu kadar kolay…

Bu yazımda sizlere araştırma ve incelemeler kategorisi altında kolay öğrenme teknikleri hakkında bilgiler verdim. Dilerseniz kolay öğrenme adına bir çok kaynağa dr.com.tr adresinden güvenle ulaşabilir ve sipariş verebilirsiniz. Bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilir veya alt kısımda yorumlarınızı yapabilirsiniz. Ayrıca InstagramFacebook ve  Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.

Google News Abonem Ol

Güncel Yazılarımdan Haberin Olsun

Destek Olmak İster misin?

Yorumla Bakalım

Web sitemdeki deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanıyorum. Sitemi kullanmaya devam ettiğiniz için kabul ettiğinizi düşünüyorum. Kabul Et İstersen Oku