Neden Kitap Okumalıyız?
Kitap okuma alışkanlığı ne yazık ki ülkemiz açısından düşünüldüğünde pek iyi seviyelerde olduğu söylenemez. Bunun nedeni aslında birçok faktöre bağlanabilir. Aile ortamında bu tarz alışkanlığın olmaması ve hatta eğitim sistemine kadar geniş bir yelpaze etken olarak düşünülebilir. Peki gerçekte neden kitap okumalıyız? bu soruyu hiç düşündünüz mü? Elbette bu zor günlerde eve kapandığımız için eminim çoğu insanın ilk aklına gelen kitap okumak, film izlemek veya oyun oynamak olacaktır. Sanırım kitap harici aktivitelerin önce gelmesi daha muhtemel ancak biz onu da ilave edelim.
Aslında kitap okumanın faydaları bilinse bu soruyu bile sorma gereği duymayacağız. Bu amaçla sizlere genel olarak kitap okumanın bize kazandırdıkları hakkında bir içerik sunmak istedim. Dilerseniz başlıklar halinde bize kazandırdıklarına göz atalım.
Neden Kitap Okumalıyız? Çünkü Zihnimiz Dinç Kalmalı!
Linkini (Kaynak No: 1) kaynaklar bölümünde de verdiğim araştırma sonuçlarına göre kitap okumak zihnimizin uyarılmasını sağlıyor. Bu durum neticesinde aslında en çok karşılaştığımız Alzheimer ve Demans hastalığının ilerlemesi önleniyor. Elbette gençlerin pek aklına gelmeyen bu hastalıkların aslında yaşa bağlı olmadığını bilmemiz önemlidir.
Mantıklı olarak olarak düşünürsek nasıl ki fit ve sağlıklı bir görünüm için kaslarımızı çalıştırıyorsak aynen bunun gibi beynimizi de çalıştırmalıyız. Elbette kuru kuruya değil yanında dengeli beslenmeli ve en önemlisi süreklilik sağlamalıyız. Bu nedenle kitap okumak aslında beynimiz için bir fitness aktivitesi gibi düşünülebilir.
Kitap Okumak Stresi Azaltır
Günümüz dünyasında büyük küçük herkesin dert yandığı stresli yaşam modelidir. Büyük şehirlerde yaşayanların elbette günlük yaşantısının çoğu anı stresle geçtiği için artık onlar için zorunlu bir yaşam tarzı olmuştur. Ancak bu durumu yok etmenin en iyi yöntemi kitap okuma alışkanlığı kazanmaktır. Özellikle toplu ulaşımda harcanan o kadar zamanın değerlendirilmesi oldukça iyi bir kazanım olabilir. Okuma ile birlikte odak noktanız konuya gideceği için günün stresinden biraz uzaklaşmış ve kendi dünyanıza çekilmiş olacaksınız. Hatta yolunuz uzun ise evinize işin stresinden arınmış şekilde ulaşmanızda mümkün.
İster İstemez Öğrenceksiniz
Neden kitap okumalıyız? sorusuna birçok kişi “yeni bilgiler öğrenmek için…” diye cevap verebilir. Elbette amacınız bu olabilir ancak bilgi almak amacı çoğu zaman akıllara gelmez. Mesela bir aşk romanı okursunuz ancak hikayenin geçtiği dönem hakkında istemeden de bilgi almış olursunuz. Bu bilgiler günlük hayatınızda olmasa bile kültürel anlamda oldukça işinize yarayabilir.
Bu konu ile ilgili aklıma bir film geldi ama filmin adını hatırlayamadım. Konusuna değinirsem belki sizin aklınıza gelebilir. Zengin bir iş adamı vakit bulamadığından tüm bilgileri kitaplardan öğrenmeye çalışıyor. Öyle ki kamp yapmayı çok istiyor mesela ancak vakit olmadığı için kamp yapanların günlüklerini okuyor. Bunun gibi birçok kitabı yalamış yutmuş. Günün birinde ise Alaska civarında uçağı düşüyor ve edindiği bilgiler sayesinde bir hafta kadar doğada yaşamayı ve hatta peşindeki ayı ile savaşmayı bile başarıyor. Sonuçta tabi ki kurtuluyor. İsmini hatırlayamadım ama biraz araştırma ile bulursunuz sanırım. Bu filmi izlemenizi tavsiye ederim.
Kitap Okuyarak Kelime Haznenizi Geliştirebilirsiniz
Hani bazen karşınıza bazı tipler çıkar ve öyle bir cümle kurar bazılarına karışık gelir. Elbette bu tipler genelde dikkat çekmek veya entel takıldığını belli etmek için konuşan tipler olsa da saygımız sonsuz tabi. Ancak kitap okuma alışkanlığına sahip biri bu tarz kişilere pek aldırış etmez. Çünkü onların kelime hazneleri geniştir ve söylenmek istenenin oldukça basit olduğunu bilirler.
Kısaca kitap okumak size yeni dünyaları göstermenin yanında yeni kelimeler öğrenmenize de katkı sağlar. Elbette bu durum hem aile yaşantınıza hem sosyal yaşantınıza katkı sağlayacaktır.
Hafızanızı Güçlendirmek İçin Kitap Okuyun
Elbette dengeli beslenme önemli olduğu gibi alınan besinin de doğru yere harcanması önemlidir. Bu nedenle hafızanızı güçlendirmek istiyorsanız doğru beslenmenin yanında kitap okumanız şarttır.
Yapılan araştırmalara (Kaynak No: 2) göre bir kitabı okuduğunuz zaman beynimizde, okuduğumuz ile ilgili yeni beyin yolları oluşturulur. Yani karakterler, arka planlar, yaşanan olaylar hepsi topluca kafamızda belirli uyarımların oluşmasını sağlar. Bu oluşumlar ile temel olarak hafızanın güçlenmesini sağlamaktadır.
Yeri gelmişken daha önce yazmış olduğum Kolay Öğrenme Teknikleri başlıklı yazım konu ile alakalı olarak ilginizi çekebilir.
Hızlı Çözümler Pratik Çalışan Beyinde Olur
Elbette bunu herkes bilir. Ancak “Pratik çalışan beyin nasıl olur?” konusunda biraz muallakta kalabiliriz. Hazır cevaplar genelde zekilerden olmasa da burada söz ettiğim konu mantıklı cevap veren beyinlerdir. Karşılaştığınız bir sorun ile oturup avunmak yerine kısa sürede çözüm üretenlerdenseniz kitaplarla aranız iyi diyebiliriz. Daha önce belirttiğim gibi kitap okumak beynimizin sporudur. Yani ne kadar çok çalışma o kadar iyi bir beyin yapısı anlamına gelir.
Pratiklik ile beraber gözlemlerinizdeki analizlerde artar. Kitap okuyan birinin görüp anladığı manzara ile okumayan birinin görüp anladığı manzara sonuçları oldukça farklıdır. Hatta bu iki sonucun alakası bile olmayabilir. Bunun nedeni ise kitap okumaktır.
Yazmayı Geliştirmenin Yolu Önce Okumaktan Geçer
Yazı yazmak herkesin sevdiği bir aktivite değildir. Kimisi keyfine yazarken kimi sadece zorunda olduğu için yazar. Ancak benim gözlemlediğim kitap okuma alışkanlığı olanların yazma konusunda da iyi olduğudur. Mesela bu mantıkla “Her iyi yazar aslında iyi birer okuyucudur.” diyebilirim. Sanırım buna kimse itiraz etmez. Bu nedenle yazma konusunda okumanın önemi oldukça fazladır. Tabi ki arada istisnalar olabilir ki o durumda yaşantı şartları diye düşünebiliriz.
Neden Kitap Okumalıyız? Çünkü Huzur Ararız!
Kitap okuma alışkanlığı insana gerçek manada huzur verir. Elbette bunu kafamızdan rahatça söyleyebiliriz. Ancak araştırma sonuçları (Kaynak No: 3) da bizi destekler sonuçlar vermektedir. Mesela bir kitap okuma ile insanın kan basıncı ayarlanabiliyor. Bu durum ise o kişinin huzurlu olmasını sağlar. Bunun için elbette doğru kitabı okumak şarttır. Bu nedenle her konudan kitabı herkes okuyamaz. Örneğin kendin yap tarzında okunan kitapların duygusal rahatsızlıkları ve hafif zihinsel bozukları gidermeleri konusunda destek sağladığı bilinmektedir. Bunun sonucunda ise kişi huzurlu olmaktadır. Kısaca doğru konu ve kitap ile aranan huzura ulaşmak mümkündür.
Sonuç Olarak Neden Kitap Okumalıyız?
Kitap okumak aslında başkasının dünyasına konu olmak gibidir. Elbette bu durum genel olarak roman tarzı kitaplar için diyebilirsiniz. Aslında bana göre tüm kitaplar içindir. Neden derseniz bir konuda yazılmış olan kitap illa yazan kişiden izler sunar. Bu durum ise bize kitabı yazan kişinin dünyasına en azından uzaktan bakma imkanı sağlar. Sonuç olarak yine benim dediğim gibi başkasının dünyasına göz atmış oluyoruruz.
Diğer taraftan dünya toplumuna baktığımız zaman girişimcilerden tutun da konusunun enleri olan kişilerin tavsiyeleri arasında mutlaka “kitap okuyun” önerisi bulunuyor. Çünkü onlar bunun işe yaradığını biliyorlar ve hatta canlı sonuçlarını yaşıyorlar. Elbette bize düşen bu noktada sadece okumaktır.
Kitap fiyatlarında muzdarip olabilirsiniz. Bu durumda ise önerim kütüphaneler olacaktır. Elbette bundan önce kitap takası yapan uygulamalara göz atmanız iyi olabilir. Google veya Apple mağazasında ücretli veya ücretsiz şekilde kitaplarınızı takas yapabileceğiniz pazarlar bulabilirsiniz. Hatta en basit örnekle Letgo uygulamasında bir ilan açarak çevrenizdeki kişiler ile kitap takası bile yapabilirsiniz. Sonuç olarak okuma isteğiniz varsa inanın bir şekilde kitap buluyorsunuz.
Son olarak kitap konusunda kullandığım uygulamalardan bazılarını:
şeklinde sıralayabilirim. Hatta hesabınız varsa arkadaş olarak ekleyebilirsiniz.
Bu yazımda Neden Kitap Okumalıyız? sorusunun cevabını verdim. Yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden sevdiklerinize gönderebilir veya paylaşım yapabilirsiniz. Güncel içeriklerimden haberdar olmak isterseniz de Instagram, Facebook veya Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.
Kaynakça:
Kaynak 1: Reading, Chess May Help Fight Alzheimer’s
Kaynak 2: How Reading Improves Memory
Kaynak 3: Reading Your Way To Mental Health