Rusya Covid-19 Araştırması Ne Kadar Gerçek?
Rusya Covid-19 araştırması hakkında yakın zamanda internette ve Whatsapp gruplarında bazı içerikler dolanmakta. İster istemez bu gibi içeriklere itibar edenler olmaktadır. Gerçekten Rusya böyle bir açıklama yaptı mı? Yaptıysa bunu neden basında görmüyoruz? Madem Corona bu kadar basit bir durum ölümler neden! diye aklımda deli sorular dolanmaya başladı. Bu nedenle biraz araştırma yapma gereği duydum. Sonuçları ise size kaynakları ile sunmak istedim. Öncelikle olayın başına dönelim ve neler olmuş bakalım.
Rusya Covid-19 Araştırması Paylaşımları Nedir?
Basında yer almayan ama birçok sosyal medya ve gruplarda dolaşan uzunca bir metin var. Bu metin aşağıdaki görseldeki gibidir.
Peki bu görseldeki bilgiler doğru olabilir mi? Metnin altında Rusya Sağlık Bakanlığı yazması yeterli mi? Bunun bir linki, referans numarası vb. yok mu? En önemlisi bunu birçok kişi paylaşıyor, sosyal medyada dolanıyor değil mi? Yani bundan güzel bir haber çıkmaz mı? Gazeticiler neden bunu duyurmazlar? Nedeni oldukça basit. Çünkü böyle bir açıklama yok…
Rusya Covid-19 Araştırması Neden Yalan?
Haber ajanslarından önce Rusya’nın resmi Covid-19 sayafasında bakteri olarak değil virüs olarak anılmaktadır. Yani Corona bir virüstür. Bunu baştan kabul ediyorlar. Kaynak olarak yazımın sonunda vereceğim linklerden kontrol edebilirsiniz. Site yabancı dilde ancak Google Translate kullanarak Türkçe’ye çevirebilirsiniz.
Diğer bir konu ise “Covid-19 konusunda otopsiyi Dünya Sağlık Örgütü (WHO) yasaklamış” denilmekte. Oysa WHO’nun böyle bir yasağı yoktur. Hatta bu konuda izlenmesi gereken yollar hakkında bir rehberi mevcuttur. Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19’lu ölümler hakkında yapılacak otopsi rehberine buradan ulaşabilirsiniz. Görüldüğü gibi otopsi yasaklanmamıştır.
Diğer konu ise otopsinin yapılıp yapılmadığı konusudur. Rusya Covid-19’dan ölen her hastayı otopsiden geçiriyor. Nereden biliyoruz dersek geçtiğimizin yılın Aralık ayında Rusya Sağlık Bakanı Yardımcısı Tatyana Golikova’nın yaptığı açıklamadan. Açıklama metnine kaynakçadaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bir başka nokta ise bir Aspirin ile bu salgının çözümleceği konusudur. Aslında Aspirin zaten Covid-19 hastalarında kullanılıyor. Kullanım noktası ise önceki hastalıklarda kan pıhtılaşması sorunları yaşayanlar için. Zaten Covid-19’un tek etkisi pıhtılaşma değil. Bu etki birçok olumsuzluğundan sadece biridir.
Peki Bu Paylaşım Nereden Çıktı?
Rusya Covid-19 araştırması hakkındaki bu paylaşım sadece ülkemizde ortaya çıkmadı. İspanya, İtalya gibi ülkelerde de benzer içerikler paylaşıldı. Geçtiğimiz günlerde teyit.org sitesinde İtalyan doktorların da “Covid virüs değil, bakteridir.” dediklerine dair içeriği yayınlandı. Bu söylenin de asılsız olduğu aynı sitede belirtilmiştir. İçeriğin linkini kaynakça kısmında bulabilirsiniz.
Bu paylaşımın tam olarak nereden çıktığı konusunda bir şey bulamadım. Belki sosyal medya algoritmalarını yanıltmak için belki de gündem değiştirmek için bilemiyorum. Bununla beraber hani sosyal medyada bazı paylaşımlar vardır sizi paylaşmaya zorlar. Mesela bir Kabe resmi koyup “bunu paylaşmayan bizden değildir vb.” yazarlar. Çoğu insan bu ve benzeri içeriği paylaşır. Belki bu tarz bir paylaşımdır. Kim bilir!
Rusya Covid-19 Araştırması Hakkında Sonuç
Rusya Covid-19 Araştırması diye bir şey yok dememe sanırım gerek yok. Nedendir bilinmez son günlerde herkes buna benzer içerikler paylaşmaktadır. Kaynakça kısmında da belirttiğim linklerden görebileceğiniz gibi böyle bir yayın yok. Hepsini geçelim bir paylaşımın altına hiç bir kurum sadece ismini yazmaz. Bir kaynak verir, belge numarası verir vb. bir yasallık kazandırır yani. Sonuç olarak size önerim bu tarz bir paylaşım size de gelirse başkalarına göndermemenizdir. Çünkü o kişiler belki inanırlar. Gerçek olmasa bile onları tedirgin edebilir.
Bir başka nokta ise bu yazıyı ciddiye alan kısım artarsa yakında eczanede Aspirin bulamayabiliriz. Belki saklarlar belki birileri stok yapar ama fiyatı kesin artar. İlerleyen zamanlarda yaşayıp birlikte göreceğiz.
Bu içeriğimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşın. Dilerseniz en güncel içeriklerimden haberdar olmak adına Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.
Kaynakça:
- Rusya Sağlık Bakanlığı Covid-19 Rehberi: https://covid19.rosminzdrav.ru
- Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova’nın Açıklaması: https://tass.ru/obschestvo/10369929
- Konu Hakkında sputniknews.com haberine buradan ulaşabilirsiniz.
- teyit.org sitesinin konu hakkındaki içeriğine buradan ulaşabilirsiniz.
- T.C. Sağlık Bakanlığı Covid-19 Rehberi: https://covid19.saglik.gov.tr/TR-66301/covid-19-rehberi.html