Whatsapp Sözleşmesi Nedir?
Whatsapp sözleşmesi bu yılın en çok ses getiren gündem konularından biri oldu. Özellikle ülkemiz açısından düşündüğümüz zaman haberlere bile konu oldu. Peki Whatsapp sözleşmesi nedir ne değildir biliyor muyuz? Genel olarak çoğu sosyal medya kullanıcısı üye oldukları sistemin kullanıcı sözleşmesini okumuyor. Bu durumda ise sadece gündeme gelince korkuya kapılmamız normal bir durum oluyor. Yani demem o ki siz daha önceden Whatsapp kullanıyor ve şimdi kullanmama kararı alacaksanız geçmiş olsun. Neden mi geçmiş olsun diyorum çünkü bu yeni bir durum değil. Zaten uygulama bunu yapıyordu. Üstelik sadece Whatsapp değil uygulamaların hepsi sizden bir bilgi talep eder. Aksi durumda bu firmalar nasıl para kazanabilir ki! Nasıl yani diyorsanız öncelikle bedava bir şeyin olmadığını kabul edelim. Bu kapsamda ise bedava sandığımız sosyal medya sistemleri içinde vazgeçilmez bir ürün olduğunuzu bilelim. Bu ürün nedir derseniz sizsiniz yani kullanıcı bilgileridir. Yani sistemi kullanan herkes o uygulama için bir üründür. Bu sayede sistem para kazanır. Peki nasıl para kazanırlar bir bakalım.
Genel Olarak Uygulamalar Nasıl Para Kazanır?
Olayı daha iyi kavramak adına bir örnekleme ile devam edelim. Örneğin bir ayakkabı alacağımızı kabul edelim. Fiyatların ve orjinal ürünlerin sunulması nedeni ile internet mağazalarını tercih edelim. Bu durumda hemen Google üzerinde “kırmızı Nike spor ayakkabı” bir arama yapalım. Sonrasında ise bazı siteleri inceleyelim. Satın alma işlemi yapmadan bu sitelerden çıkalım. Hatta ayakkabı alma kararımızı askıya alalım ve diğer işlerimiz için internette dolaşmaya devam edelim.
Bu yazım da ilginizi çekebilir >> Özel Numara Nasıl Bulunur?
Bu noktaya kadar bir aksiyon yok değil mi? İşte asıl mesele yani bilgi paylaşım aşaması burada başlıyor. Google’da dahil birçok sistem bu sayede para kazanmaktadır. Şimdi sizin “kırmızı Nike spor ayakkabı” istediğiniz biliniyor. Bu saatten sonra dikkat edin girdiğiniz her site üzerinde karşınıza “kırmızı nike spor ayakkabı” satışı yapılan sitelerin reklamları geliyor olacak. İşte bu sistemin devamı için bilgilerin sisteme aktarılması ve işlenmesi sonuç olarak satışa dönüştürülmesi gerekir. Böylece reklam veren de yayını yapanda para kazanır.
Kabaca sizin bilgi girişiniz sayesinde odaklı reklam yaparak sistem kazanç sağlar. Bu kaba örneklendirmeyi tüm platformlar için düşünebilirsiniz.
Whatsapp Sözleşmesi Nedir?
Whatsapp sözleşmesi aslında uzun süredir uygulanan durumun bir tık ileri taşınması diyebiliriz. Bildiğiniz gibi Whasapp, Instagram ve Facebook tek bir firmaya ait. Bu durumda bu sistemleri birleştirme yöntemi ile kazanç arttırmak istemeleri normal değil mi? Zaten bu izin olayı yeni bir durum değil. Çünkü Facebook sistemi ile kişisel bilgilerimizin çoğu paylaşılıyordu. Peki bu Whatsapp sözleşmesi ne derseniz işin sadece resmiyete oturtulma çabası diyebilirim. Yani siz yeni bir kullanıcı değilseniz önceden zaten kişisel bilgilerinizi sisteme dahil ettiniz bile. Bu sözleşme ile sizin kişisel bilgilerinizin Facebook sistemine aktarılmasına izin verip vermeme hakkınız elinizden alınıyor. Yani “izin istemiyorum ve bilgileri kullanacağım. Eğer kullanmamı istiyorsan uygulamayı kullanma!” denilmekte.
Veri Paylaşım İznini Zaten 2016 Yılında Vermiş Olabilirsiniz!
Nasıl yani diyebilirsiniz ama gerçek bu ne yazık ki. 2016 Yılında yapılan güncellemeye izin verdiyseniz (zaten kullanıcı oldğunuza göre muhtelen vermişsiniz) bilgileriniz zaten paylaşılıyordu. Peki izin verip vermediğinizden emin değilseniz nasıl öğrenebilirsiniz?
Paylaşım izni verip vermediğinizi merak ediyorsanız Whatsapp uygulamasına girip ayarlar kısmına ulaşın. Hesap kısımda “Hesap Bilgilerini Talep Et” kısmını göreceksiniz. Buraya tıklayıp raporunuzu talep etmeniz durumunda size üç gün içinde dönüş yapılıyor. Size sunulan rapor içeriğinde verdiğiniz izinleri görebilirsiniz. Bu arada size raporunuz hazır olunca haber veriliyor ancak bekleme süresinde hesabınızı silerseniz veya numaranızı değiştirirseniz süreç sonlanıyor. Yani size rapor verilmiyor. Bu noktaya dikkat etmeniz iyi olur.
Peki Hangi Uygulamayı Kullanabiliriz?
Whatsapp sözleşmesi sayesinde gündeme damga vuran sorulardan biri “Hangi uygulamayı kullanabilirim?” sorusu oldu. Bu soruyu yukarıdaki açıklamalarımdan sonra eminim siz sormazsınız. Çünkü sizin de fark ettiğiniz gibi bilgi paylaşımı yapmayan uygulama veya sosyal medya sitesi yok. Bu durumda sizin için çok önemli ise size uygun bir platform yok diyebilirim. Yerli veya yabancı olsun tüm mesajlaşma uyguları bilgilerimizi alıyor ve hatta paylaşıyor. Çünkü sistemin devamlılığı için bunu yapmaları gereklidir. Yoksa milyar değerlere nasıl ulaşabilirler?
Size şu veya bu uygulamayı kullanın diyemem ancak karar vermeniz için bir yol gösterebilirim. Yasal olarak kullanacağınız uygulama sizden izin ister ve sizlere kullanıcı sözleşmesi sunar. Eğer siz bu sözleşmeyi okursanız o uygulamanın size uygun olup olmadığına karar verebilirsiniz. Yani uygulamaların kullanım sorumluluğu tamamen size aittir.
Ben Whatsapp Sözleşmesi Sonrası Hangi Uygulamayı Kullanacağım?
Ben uygulamadan daha çok e-mail kullanan biriyim. Evet şuan Whatsapp uygulaması kullanıyorum. Bununla beraber benim için olmazsa olmaz dediğim bir uygulama değil. Bu nedenle benim için pek bir önemi yok. Elbette insan bilgilerinin paylaşılmasını istemez. Şuan tam karar vermesem bile mantıklı olan sözleşmeyi onaylamamak gibi görülüyor. Yine de son dakikasına kadar onaylamayı düşünmüyorum. Ancak zamanı gelir ve uygulamayı kullanamazsınız denirse işte o zaman kaldırabilirim. Çünkü, zorlama bana göre bir şey.
Sonuç olarak ister A uygulamasını yükleyin isterseniz B uygulamasını bilginizi vermek zorundasınız. Yok olmaz ise sms sistemine veya sesli görüşmeye devam etmek sizin için en güvenli yol görülebilir. Yani karar yine size kaldı…
Bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden çevreniz ile paylaşmanız önemli. Böylece konu hakkında onlar da bilgilenmiş olur. Bununla birlikte güncel paylaşımlarımdan haberdar olmak adına Instagram, Facebook veya Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.