Freelance & Blogger
Gündem Bizim, 2011 yılından beri yayında olup, hayata farklı açılardan bakmaya çalışan kişisel blog yazarı Ömer tarafından kuruldu.

E-Fatura ve E-Arşiv Nedir?

0
E-Kitap Yazarak Para Kazanma

E-Fatura sistemi ve E-Arşiv Nedir? sorusu aslında herkesi ilgilendiren bir sorudur. Günümüzde, ticari faaliyetlerde bulunan firmaların müşterilerine hizmet karşılığında fatura kesmeleri zorunlu. Genellikle işlem fiziksel faturalar aracılığıyla yapılabilir. Alternatifi ise dijitalleşmenin etkisiyle, e-işlem sistemleridir. Hızlı ve kolay oluşturulması tercih nedenleri arasındadır. İnternetten alış-veriş yaptığımız zaman bu şekilde faturalandırılırız.

E-Arşiv ve E-Fatura Sistemi Tanım Olarak Nedir?

Kısaca belirtirsem dijital faturanın, dijital ortamda oluşturulan fatura modeli olduğunu söyleyebilirim. E-arşiv faturalar ise, bu e-faturaların dijital olarak arşivlenmesi yöntemleridir. Her ne kadar firmalar için avantajlar sunsa da, en önemli özelliği hızıdır. Bu sayede şirketler, işlemlerini çok daha kısa sürede tamamlayabilirler.

E-faturaların pratikliği, onları günümüzde yaygın olarak tercih edilen bir sistem haline getirdi. Şirketler, fatura sistemini güncelleyerek, faturalarını daha hızlı kesiyorlar. Dijital ortamda saklayabiliyor ve vergi süreçlerini daha kolay yönetiyorlar.

Dijital Faturaların Avantajları Nelerdir?

Faturaların işletmelere sağladığı pek çok avantaj bulunmaktadır. Bunlar arasında en dikkat çekici olanlar şunlardır:

  • Zaman Tasarrufu: Hızlı bir şekilde oluşturulup karşı tarafa iletilir. Kağıt fatura ile uğraşmak yerine, işlemler dijital ortamda çok daha hızlı yapılabilir.

  • Daha Düşük Maliyet: Kağıt, baskı ve posta maliyetlerinden tasarruf sağlanır.

  • Çevre Dostu: Kağıt kullanımını minimuma indirerek çevreye katkı sağlar.

  • Hızlı İletişim: Faturalar, sistem üzerinden anında karşı tarafa iletilir. Bu, işlemlerin hızlanmasını sağlar.

E-Fatura Sistemi Yanlış Kesilirse Ne Olur?

Fatura, pratikliği ve hızının yanı sıra bazı durumlarda yanlışlıkların oluşmasına da neden olabilir. Ancak, e-faturaların yanlış kesilmesi, ciddi mağduriyetlere yol açabilir. Örneğin, firmalar bazen yanlış bilgileri girerek faturalarını oluşturabilirler. Bu durumda, e-fatura sistemine dahil olan firmalar, faturalarını geri alamazlar. Ancak, yanlış kesilen faturalar, düzeltme işlemleriyle hızlı bir şekilde değiştirilebilir.

Eğer bir fatura yanlış kesildiyse, ilgili firma ya da kurum, faturayı iptal edemez. Bunun yerine, karşı tarafın bu faturayı kabul etmeyip düzeltme talep eder. Bu şekilde, sistem üzerinden gerekli düzeltme yapılabilir.

Fatura İptali

Bir iptalinin yapılması gerekiyorsa kolaylıkla yapılabilir.

  • Gelir İdaresi Başkanlığı sitesine girilmesi,
  • E-Fatura iptal portali sistemine geçilmesi,
  • İlgili faturanın bulunması ve iptalinin yapılması,

Genel olarak firma veya kurumlar, Gelir İdaresi başkanlığı sistemi üzerinden bu adımlar yoluyla sisteme işlenen faturaları bu şekilde iptal edebilirler.

Kim Kime E-Arşiv Fatura veya Fatura Düzenler?

E-arşiv faturaların e-fatura sistemine düşüp düşmediği de oldukça merak edilenler arasındadır. Bilinmelidir ki fatura mükellefleri, e-fatura sisteminden yararlanan müşterilerine sadece e-fatura gönderebilirler. Diğer müşterilerine e-arşiv fatura gönderebilirler. Fatura sistemine henüz geçmeyen her mükellef ise 1.1.2022 de yürürlüğe girecek taslak tebliğ kapsamında 1.500 TL üzeri faturalarını e-arşiv olarak düzenlemek zorundadır.

E-Arşiv Dijital Fatura Sistemine Düşüyor mu?

Türkiye’deki genel uygulama E-Arşiv faturaların maille müşteriye bildirilmesi üzerine kurulmuştur ve e-faturanın sistemine düşmez. Ancak GİB’den düzenlenen e-arşiv faturaları alıcı dijital fatura müşterisiyse, alıcının sistemine düşürmektedir.

Önerilen İçerik

Silinen Dosyalar Geri Getirme

E-Faturanın Entegrasyon Süreci

İnsanlara kendi ilgili alanları dahilinde hizmetler sunan her bir firmanın iyi bir altyapıyla fatura kesme işlemlerine yön vermeleri gerekir. fatura ve E-Arşiv fatura hizmetlerinin de ERP ve Muhasebe programlarının buna uygun şekilde entegrasyonu sağlanmalıdır.

Yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. En güncel içeriklerimden ve paylaşımlarımdan haberdar olmak için Instagram, Facebook ve X hesaplarımdan takip edebilirsiniz.

Google News Abonem Ol

Destek Olmak İster misin?

Yorumla Bakalım

Web sitemdeki deneyiminizi geliştirmek için çerezler kullanıyorum. Sitemi kullanmaya devam ettiğiniz için kabul ettiğinizi düşünüyorum. Kabul Et İstersen Oku