Android 9 Pie İncelemem
Mobil kullanıcıların bir bölümü için kullandıkları yazılım sürümü önemlidir. Çünkü her sürümün yeni ve daha performans vereceği vaat edilir. Oysa Apple gibi her sürümde mobil cihazınızı yavaşlatan ve yeni bir cihaz almaya iten sürümlerde olabilir değil mi? Bu konu ayrı bir içerik konusu tabi ama bu durumu Apple onaylamış ve hatta kullanıcılarından özür dilemişti. Teknoloji hayatım kategorisindeki bu yazım da ise android 9 pie özellikleri hakkında olacak.
Bildiğiniz gibi android 9 pie sürümü Mart 2018 yılında Google tarafından duyurulmuştu. Hatta aynı gün geliştiriciler için yayın bile yapılmıştı. Ancak ne yazık ki bu tür teknolojik gelişmeler ülkemize biraz geç gelmektedir. Bu durumda ise en hızlı şekilde güncelleme alan cihazlar genel olarak Android One programına dahil olanlar olmaktadır. Bende bu cihazlardan biri olan Xiaomi A1 cihazına sahibim. Geçtiğimiz hafta içinde bende Android 9 Pie güncellemesini aldım ve bu yazımı hazırlamak için biraz kullanıp deneyimler kazandım. Sizlere genel olarak bunları aktaracağım. Dikkatimi çeken değişimleri başlılar halinde inceleyelim.
Android 9 Pie Özellikleri: Batarya ve Ekran Kalitesi
Tazecik kullanılmaya başlanan Android 9 Pie özellikleri arasında bence en önemlilerinden biri batarya ömrünün uzun olmasını sağlamasıdır. Ben mobil cihazım ile oyun oynayan biri değilim ancak gün içinde müzik dinler, bolca e-mail yazarım. Bununla beraber arada bir video izlediğim olur. Tüm bunlara rağmen son gelen güncelleme batarya ömrünü 3-4 saat uzattı diyebilirim. Elbette çığır açıcı bir değişim sağlama bile bu bile iyi bir sonuç. Bununla beraber güncelleme sonrasında ekran kalitesi kendini daha iyi şekilde belli etti.
Android 9 Pie Özellikleri: Menülere Renk Gelmiş
Öyle anlaşılıyor ki Google bu son güncelleme ile biraz göze hitap etmeyi düşünmüş. Bundan olsa gerek menülere renk gelmiş. Önceki haline göre biraz daha iyi olsa süper diyebileceğim bir özellik olmadığını da belirteyim. Hatta bana göre menü görüntüsünden çok işlevi daha önemli diyebilirim. Menülerden ziyade ekrana canlı bir resim koyarsanız ayrı bir hava verdiğini söyleyebilirim.
Android 9 Pie Özellikleri: Ekran Görüntüsü Almak Daha Kolay
Ekran görüntüsü almak genellikle iş konusunda oldukça işime yarıyor. Son güncelleme ile ekran görüntüsünü aldıktan sonra size üç seçenek sunuluyor. Seçenekler ise paylaşma, düzenleme ve silme şeklindedir. Yani dilerseniz ekran görüntüsünü hemen dilediğiniz kanal üzerinden paylaşabilirsiniz. Bir önceki sürümde paylaşım özelliği yoktu.
Ekran demişken bildirimler konusunda da değişiklikler yapılmış. Önceden bildirimler yazı şeklindeydi ancak son güncelleme ile artık bildirimlere görselde eklenmeye başladı. Bu çok önemli mi bence değil ama yinede meraklıları vardır sanırım.
Android 9 Pie Özellikleri: Metin Büyütmede Kolaylık
İki cihaz kullandığımdan IOS üzerindeki büyütme işlevi hemen Android cihazım da gözüme çarptı. Iphone üzerinde nasıl bir metni işaretleyip büyütebiliyor isek aynı özellik bu son sürüm ile kullanıcılara sunulmuş. Yazınızı yazarken bir yanıp sönen imleci bir metin üzerine getirince yani seçim yapınca size büyütme seçeneğini sunuyor. Özellikle ileri yaştaki kullanıcılara oldukça hitap eden bu özellik sayesinde yapılan hataları biraz daha azaltılabileceğini söyleyebilirim.
Android 9 Pie Diğer Özellikleri
Yukarıdaki özellikle ilk izlenimde göze çarpanlardır. Bununla beraber ses açma ve kapama menüsü yenilenmiş. Tabi ki eski görüntüsü gibi olmasa da işlevli olduğunu söyleyebilirim. Aslında yapay denilen bu sürüm ile cihazı kullanıcıya özel hale getirilmek amaçlanmış. Mesela ekran parlaklık özelliği neredeyse her cihazda mevcut. Ancak bu sürümdeki özellik ortam ışığından değilde kullanıcının ayarladığı dereceleri zamanla öğrenerek daha uygun bir otomatik ayarlama seçeneği sunuyor. Bu bakımdan bakarsak cihaz sahibine daha iyi bir kullanım deneyi yaşatıyor diyebilirim. Bu nedenle daha önceleri otomatik ekran parlaklık ayarlama seçeneği kullanmayan bir çok kişi artık kullanır hale geldiği bilinmekte.
Benim için önemli olan bir özellikle Shush özelliği. Bu özellik eski bildiğimiz “rahatsız etme” özelliği aktif iken sadece belirlediğimiz kişilerin bize ulaşmasını sağlıyor. Yani Shush aktif ise telefon arka yüzeyi dönük ise listenizdeki kişiler dışında kimse size ulaşamamakta. Daha fazla bilgi sahibi olmak için dilerseniz yukarıda sunduğum Donanım Haber Android 9 Pie inceleme videosunu izleyebilirsiniz.
Son olarak size göre en iyi akıllı telefon seçimini yaptıysanız kesinlikle bilindik sitelerden alın. Özellikle ithalatçı garantili ürünlerde servis sorunu yaşayabilirsiniz. Bununla birlikte eğer vaktim var teslimat süresi uzun olsun derseniz akıllı telefon kılıfı, ekran jelatini vb. aksesuarları aliexpress.com sitesinden ucuza ve kaliteli şekilde temin edebilirsiniz. Bu yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınızda paylaşabilir veya alt kısımda yorumlarınızı yapabilirsiniz. Ayrıca Instagram, Facebook ve Twitter hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.